Voernijd bij honden


Het kan soms best gevaarlijk zijn als een hond last heeft van voerbaknijd. Je hond die gromt of verstijft helemaal gelijk als je maar in de buurt komt van hondenbrokken, bot of snoepjes. Het hebben van een hond met voernijd kan voor verschillende nare problemen zorgen. Een hond kan namelijk ineens een uitval hebben naar jou, een andere hond of kinderen. Wat voernijd precies is en hoe je dit kan afleren leg ik uit in deze blog.

Wat is het precies?

Voernijd is eigenlijk het verdedigen van hun eten. Ze zijn er bezitterig over hun eten, snacks en drinken en willen die ook extreem fanatiek verdedigen. En beginnen agressief gedrag te vertonen wanneer ook maar iemand in de buurt komt van het voer. Ze proberen dan te waarschuwen door te grommen of hun lip op te trekken. Echter kan het soms gevaarlijk zijn aangezien de overgang van grommen en bijten in een paar seconden kan gebeuren zonder dat je het door hebt. Daarom is het belangrijk om dit op tijd af te leren.

Waarom doen honden dit?

Voernijd is eigenlijk een soort instinct van honden om te overleven. Vroeger was het namelijk zo dat de eerste in de rangorde als eerste ging eten en de laatste als laatste. Alleen je moest wel als hond je eten verdedigen anders werd het afgepakt door iemand in een hogere rang. Dit gedrag zit ook nog steeds in huishonden en noemen we voernijd. Ze zijn dan bang dat iemand zijn eten kan afpakken.

De ontwikkeling van voernijd begint vaak in de puppyfase. Puppy’s moeten namelijk vaak vechten voor een tepel om melk te drinken. Ook in de latere fase wanneer ze al wat faster voer gaan eten. Ze krijgen dan vaak allemaal tegelijk eten in een grote bak. Waar ze ook moeten vechten om genoeg eten te krijgen. Hierdoor hebben ze geleerd dat ze zich moeten verdedigen voor hun eten. Daarom wordt er geadviseerd om puppy’s afzonderlijk faster voer te geven.

Hoe leer je dit af?

Er zijn meerdere manier om je hond dit af te leren. Echter is de manier van afleren afhankelijk van hoe oud de hond is en hoe heftig de voernijd is. Ook hebben sommige honden langer de tijd nodig dan andere honden.

Een van de manieren om het af te leren is om je hond te leren dat het afpakken ook iets positiefs kan betekenen. Het klinkt misschien heel raar als je in eerst instantie over nadenkt, maar het is eigenlijk heel logisch. Een hond met voernijd is eigenlijk bang dat jij zijn eten afpakt. Door juist het tegenovergestelde te doen en juist eten erbij te doen als je zijn bak oppakt zal hij het als iets positiefs ervaren. Hij weet dat hij juist iets extra’s krijgt en zal het eerder zien als een klein feestje. Deze manier werkt vooral bij jongere honden.

Een andere manier is om juist niet de voerbak op te tillen. Je leert je hond dat het zijn voerbak is en dat jij ervan afblijft, maar wel dat hij iets lekkers krijgt wanneer jij langs de voerbak loopt. Dit doe je door elke keer als jij langs de voerbak loopt een snoepje ernaast te gooien. Hierdoor leer je hem dat hij juist iets extra’s krijgt wanneer je in de bak van de voerbak komt. Dit vooral een handige manier voor oudere honden.